fbpx

Droogduiken in coronatijd

Droogduiken in coronatijd

In oktober hebben we nog goede hoop. Corona lijkt onder controle en we mogen het zwembad in. Wel Coronaproof wat in de praktijk het volgende betekent: bij de ingang van het zwembad je handen ontsmetten, mondkapje op en via een met pijlen aangegeven route kris-kras het zwembadgebouw door. Uitkleden aan de rand van het zwembad, 1.5 meter afstand houden en na afloop in je natte boeltje huppakee de auto weer in. Nou ja, met een SMS-poncho kun je nog net weer je kleren aan trekken. Maar geen douche, geen borrel, geen gekletst na afloop. Het is al heel wat. En gelukkig kunnen we zo onze nieuwe leden toch nog in levenden lijve ontmoeten.

Drive-Thru

En bij die paar weken coronaproof in het zwembad blijft het helaas. Want al begin december gaat de boel weer volledig op slot. Wat nu? Weer ons SMS-café opengooien?
Nu veel leden al maanden thuis online werken of studeren merken we dat iedereen een beetje murw is van de online activiteiten. Dus maar even niet. Wat kunnen we dan doen? En wat dan met de nieuwjaarsreceptie? Gelukkig weten onze inventieve leden raad. Onze Ton tovert zijn werkplaats om in een afhaalbar in kerststijl. En Monique regelt voor elk lid een leuk borrelpakket.

De Drive-Thru is geopend.
Mc Sub Marine Stars borrelmenu

En dan organiseren we eind december een heuse Drive-Thru waar de leden hun borrelpakket ophalen. Uiteraard op gepaste 1.5 meter afstand! Wat een succes. De auto’s rijden af en aan, en door het raampje kletsen we weer even bij.

En op 5 januari volgt de apotheose. De borrelpakketten mogen eindelijk open in de eigen huiskamer! En we toosten online op de Lichtpuntjes die we verwachten in 2021. We luisteren naar muziek, een speech en spelen met rode, groene en gele kaarten een zeer vermakelijke quiz. En ondanks de online moeheid is er een hele hoge opkomst.
Die hoge opkomst sterkt ons om toch maar weer wat andere online-activiteiten te organiseren.

DOSA-presentatie

We besluiten om externe sprekers te benaderen voor een presentatie. Remco Kieftenbeld en David Wassing bijten de spits af met hun presentatie namens DOSA: Duik Ongevallen Statistiek en Analyse. Maar liefst 40% van de leden klimt op een digitale barkruk en volgt de zeer informatieve presentatie. Wat een leerzame avond is dit!

Chaine of Events van DOSA
Chain of Events

DOSA wordt volledig gerund door vrijwilligers, en is financieel afhankelijk van giften en sponsoring. Weer fijne mensen die een stukje vrije tijd opofferen om de Duiksport vooral veiliger te maken. Want zo leren wij van David, DOSA registreert niet alleen, DOSA onderneemt ook actie naar aanleiding van meldingen. Glijden er bijvoorbeeld twee duikers achter elkaar uit in de buurt van een duikstek dan legt DOSA contact met de duikstekbeheerder om maatregelen te treffen. “Hè, is uitglijden dan ook een duikongeval en kun je dit ook melden dan?” Ja zeker zo licht David ons toe. “Alles wat afwijkt van wat je gepland had met de duik” kan gemeld worden bij DOSA. Want het doel van de registratie is leren. Leren van bijzondere situaties, leren van fouten.

Gecontroleerde omgeving

David benadrukt in zijn presentatie ook het belang van de zwembadtrainingen. “het zwembad is een gecontroleerde omgeving, en het is belangrijk dat je skills traint in een gecontroleerde omgeving. Juist ook de ervaren duikers! En vergeet ook je materiaal hierbij niet. Als je nieuw materiaal test, of geserviced materiaal, doe dit dan eerst in een gecontroleerde omgeving”.
Het jaarverslag van DOSA is een prima bron voor instructeurs. Aan welke bijzondere omstandigheden kun je aandacht besteden in het zwembad? Nou bijvoorbeeld zwemmen met één vin. Want in het jaarverslag valt te lezen dat het ogenschijnlijk eenvoudige verlies van een vin bij het duiken uiteindelijk kan leiden tot een longkwetsuur!

We zijn geïnspireerd door de DOSA presentatie en ook gemotiveerd om meer te melden. DOSA: https://www.duikongevallen.nl/

Droogduiken

Gelukkig is er binnen onze vereniging al veel aandacht voor veiligheid en oefenen van vaardigheden. Instructeur Patrick is, samen met bestuurslid Han, sinds november actief met een groep gevorderde duikers. Juist met hen wordt gewerkt aan het verder perfectioneren en ‘automatiseren’ van de skills. En dat dit ook prima ‘droog’ kan bewijzen ze door al weken online onderlinge demonstraties te verzorgen. Per week staat een specifieke vaardigheid op het programma en deze wordt via ZOOM geëtaleerd. Zo geven we een hele nieuwe invulling aan het droogduiken.

Maar er gaat uiteraard toch niks boven een lekker avondje met je set op in het zwembad met na afloop een bitterbal en een drankje aan de bar. We houden vol en blijven inventief en creatief. En uiteraard duiken onze dapperste duikers, droog of nat, nog lekker door in het buitenwater. Nou ik wacht nog even tot het water ietsje warmer is. Voor mijn eigen veiligheid!

error: U kunt geen foto\'s downloaden