Duikvereniging Sub Marine Stars bestaat ruim 40 jaar. De vereniging draait jaarlijks op de inzet van zo’n 70 actieve leden en vrijwilligers. Ons kent ons, wordt ook weleens gezegd, maar is dat ook zo? In het volgende bericht maken we beter kennis met Christina Koren -Stavast.
Wat mag bij jou niet ontbreken bij een duik in Nederland?
Een goede sfeer aan de waterkant, gezonde spanning, een zonnetje met een mooie blauwe lucht. Niet te warm en niet te koud.
Hoe heb jij het duikvirus te pakken gekregen en hoe lang duik je al?
Ik heb mijn hele leven al willen duiken. Telkens als ik op Curaçao was zag ik mensen die doken, zelf snorkelde ik toen al. In 2014 zag Rob, mijn man een advertentie in het Leidschendamse krantje van de SMS. Hij zei: ‘Dat is wat voor jou!’. Zo heb ik toen een introduik gemaakt en is mijn duikcarrière begonnen. Een leuke of minder leuke bijkomstigheid is dat we in 2014 een vette vertraging hadden met het vliegtuig, waardoor we van Euroclaim heel veel geld terugkregen. Deze heb ik gebruikt om mijn duikuitrusting te kopen.
Wat maakt voor jou Duikvereniging Sub Marine Stars uniek?
Een vereniging met verschillende mensen met verschillende ervaring op duikgebied, die altijd klaar staan om vragen te beantwoorden. Het unieke is ookdat je als gelijkgestemde kan praten over een sport, die anderen niet altijd begrijpen. Daarnaast is de gezelligheid tijdens de zwembadlessen ook prettig.
Hoe zou jij jezelf omschrijven als duiker? Wat maakt jou een goede buddy?
Van een onzekere duiker naar een complete duiker die door ervaring en opleiding veel dingen heeft geleerd en nog steeds leert. Ik vind het altijd belangrijk een gezonde spanning te hebben voor een duik, omdat je toch een wereld betreedt die niet de jouwe is. We zijn tenslotte niet met kieuwen geboren.
Dat ik verantwoordelijk wil zijn voor mijn buddy en samen met mijn buddy al het moois wil ervaren wat de Nederlandse en overzeese wateren te bieden hebben.
Wat is jouw favoriete duikstek?
Mijn favoriete duikstek is Zoetersbout en Dreischor gemaal en de Zeelandbrug.
Wat betekent een “perfecte” duik voor jou?
Dat als je gedoken hebt, je met een grote glimlach bovenkomt en hebt genoten van al het moois onderwater en dat je ook hebt genoten van de totaal beleving om onderwater te zijn (het driedimensionale). Belangrijk is ook dat je positieve energie krijgt van duiken. Vaak als ik een duik heb gemaakt smaakt het naar meer en zou ik na een tijdje zo weer in het water stappen. Duiken is voor mij een soort Yoga onderwater. Een zijn met de omgeving en de rust ervaren en letterlijk het aardse achter je laten.
Wat is je meest dierbare herinnering met duiken?
Dat ik binnen de duiksport bepaalde dingen heb overwonnen zoals nachtduiken wat ik nu superleuk vind. Dat ik zekerder ben geworden in het duiken en nu minder gefrustreerd ben als iets niet lukt.
Duiken heeft mij ook veel gebracht, zeker toen ik ziek werd. Voordat ik naar het ziekenhuis moest, heb ik op Curaçao nog hele mooie duiken gemaakt, dit gaf mij heel veel positieve energie, die voor mijn herstelproces kon gebruiken.
Daarnaast was de eerste duik die ik weer mocht maken na mijn ziekteperiode een hele mooie. Ik herinnerde mij dat Theo Remmerswaal die had georganiseerd bij Dreischor. Ik was zo blij dat ik deze duik kon maken. Het had een hele speciale waarde voor mij.
k ben ook blij dat ik al heel veel duiken heb kunnen maken zowel in Zeeland als daarbuiten.
Wat is je favoriete duikevenement?
Het duikweekend, omdat je dan lekker enkele duiken achter elkaar kan maken.
Ik ga duiken en neem mee…?
Heel mijn duikuitrusting want anders valt er niet te duiken.
Tot slot, wie zou jij graag beter willen leren kennen middels deze rubriek en waarom? En welke vraag zou jij aan diegene willen stellen?
Graag zou ik Bart Valk beter willen leren kennen, omdat hij bezig is met de opleiding voor instructeur.
Mijn vraag aan hem zou zijn: hoe ben je ertoe gekomen om te gaan duiken heeft dit ook een relatie met je werk voor de reddingsbrigade en waarom wil je graag instructeur worden.