In Nederland is heel veel te zien onderwater, zowel in zoetwater als zoutwater, is heel veel onderwaterleven, van heel groot tot microscopisch klein en soms is alleen de uitbundige begroeiing met daartussen een enkele vis al mooi genoeg om een leuke duik te maken. Duikinstructeur Patrick Peschke beschrijft hieronder vijf van zijn favoriete duikstekken.
Top vijf duikstekken
De mooiste duikstekken? Dat is vragen aan een man om de mooiste auto ter wereld aan te wijzen of aan een vrouw om haar leukste jurkje te pakken, want er zijn zo veel mooie duikstekken in Nederland. Vooruit, dan ga ik toch maar een top 5 proberen te maken. Uiteraard moet je andere duikstekken ook gewoon ontdekken, want er is eigenlijk te veel om over te schrijven.
1. Duikstek Toolenburgerplas
Mijn absolute favoriete duik, Toolenburgerplas, ligt op ongeveer 35 minuten vanaf ons clubhuis. Je kunt vlak bij parkeren en gemakkelijk het water instappen. Deze zoetwaterplas biedt na de winter tussen de 30 en 40 soorten onderwaterorganismen. Er ligt een duikparcours dat is belijnd met diverse leuke objecten. De sport is hier om de meervallen te spotten. Doordat het parcours meerdere routes kent, is dit een leuke plas om opleidingen voor navigatie te geven.
Soms is het zicht hier minder goed, dan is de uitdaging nog groter om hier te navigeren. Het leereffect is dan erg groot. Een nachtduik op deze duikstek zal je verbazen, de vissen zijn een stuk actiever. Vaak als je binnen het afgezette duikgebied duikt, zijn er diverse baarzen die aan de hand van je lamp meezwemmen c.q. jagen. Vind je het duikparcours niet zo interessant meer, ga dan eens aan de linkerkant bij de rietkraag kijken. Hier zitten vaak grote snoeken en andere grotere beesten die niet schuw zijn, maar die wel graag op de foto gaan.
2. Duikstek Den Osse – Nieuwe Kerkweg
Om met het zoetwater af te wisselen ga ik graag naar de duikstek Den Osse – Nieuwe Kerkweg in Zeeland. Deze duikstek kent ook namen als Meeuwenstein en het Trapje van Irene. Net als de Toolenburgerplas is deze duikstek uitermate geschikt voor beginnende duikers. Vanaf de parkeerplaats steek je de weg en de dijk over. Daarna kun je kiezen om het water in te lopen of van de steiger te springen. Duiken in zeeland betekent op je gemak iedere vierkante meter bestuderen.
De eerste duiken zal je vooral oog hebben voor het grotere onderwater leven hier, zoals kreeften en krabben die de met oesters en mosselen begroeide dijkwanden bewonen. Kijk je goed, dan vind je hier diverse soorten naaktslakken, zeeanemonen, garnalen en nog veel meer klein leuk spul. Duiken in het Zeeuwse water is vaak druk, waardoor het zicht nog wel eens minder kan zijn. Haal het meeste uit deze duikstek door er een keer doordeweeks te duiken. O ja, deze duikstek is voortreffelijk als je een nachtduik gaat maken. Na de duik kun je hier trouwens erg lekker eten, je spullen spoelen en droog omkleden. Er is ook een toiletgebouw
3. Duikstek Wolphaartsdijk
Ben je met weinig veel duikers? Dan is de duikstek Wolphaartsdijk één van mijn favoriete duikstekken. Deze duikstek ligt aanzienlijk verder weg, maar gaat je niet teleurstellen. Wel een paar opmerkingen vooraf; er is weinig parkeergelegenheid, een vulstation op loopafstand, beperkte stroming en vermijd een vrije opstijging door de soms drukke pleziervaart. Ga niet te diep en ga niet verder dan de palen om de hoek, anders kom je uit in de haven. Het water is hier over het algemeen zeer helder. Doordat er weinig parkeergelegenheid is, kom je vaak weinig duikers tegen. Op het rif wordt dus weinig gedoken en daardoor is het vrijwel niet aangetast. Kortom, een leuke stek met veel diversiteit aan leven.
4. Duikstek De Beldert
Duikstek de Beldert is een zoetwaterplas in Zoelen; er zijn diverse duikparcoursen en zwemmen hier een steur en diverse snoeken. De duikparcoursen zijn kunstmatig neergelegd, maar dit maakt de duikstek niet minder leuk. Er ligt namelijk een cockpit van een Boeing. Wat veel mensen niet weten is dat verder naar achteren ook de onderstellen van dit vliegtuig liggen. Er zijn een tweetal leuke wrakken en menige andere kleine objecten. Duik je ondiep langs de oever dan zie je nog divers ander onderwaterleven. Deze duikstek leent zich voor veel opleidingsoefeningen.
Wil je zelf je trim oefenen, dan is dit wel één van de moeilijkste uitdagingen. Zwem vanaf de cockpit via de lijn die het dichtst bij de kant ligt terug. Er zijn bovendien diverse oefenplatformen waar je zelf eens een oefening kunt herhalen. Het nadeel is dat de Beldert een entreebedrag per duiker rekent. In 2018 was dit €3,50 per duiker per dag. Hiervoor krijg je wel de mogelijkheid om droog om te kleden en je spullen te spoelen. Het duikcentrum dat hier is gehuisvest is uitermate vriendelijk en altijd bereid je te helpen. Ben je iets vergeten, dan doen ze niet moeilijk. Uiteraard kun je hier ook je duikfles vullen.
5. Duikstek Bergse Diepsluis
Duikstek Bergse Diepsluis ligt in een zijarm van de Oosterschelde, waardoor je hier weinig last van echte stroming hebt, maar je dient je altijd bewust te zijn van de mogelijkheid dat het toch wat harder stroomt. Er ligt ergens rond de 11 meter diepte een wrakje en er is een platform, maar de echte attracties zijn de sepia’s en pijlinktvissen die je er in het voorjaar kunt spotten. Zwem vanaf de trap rechtuit en sla op een meter of 8 diepte links- of rechtsaf om de sepiarekjes tegen te komen.
Soms kom je hier kleine scholen met zeebaars tegen. Op het rif kun je vanaf de kant zowel links- als rechtsaf duiken. Een andere mogelijkheid is om via de weg wat verder door te lopen en bij de tonnen die je in het water ziet liggen te water te gaan. Let op dit kan glad zijn. Zwem boven water naar de tonnen. Tussen de tonnen hangt een lang touw, met daaraan naar beneden hangend, nog meer touwen. Hierop zitten duizenden mosselen. Uiteraard vindt ander onderwaterleven ook zijn weg hiernaartoe. De touwen hangen tot ongeveer een diepte van 5 tot 7 meter. Deze mosselkwekerij is gewoon in gebruik, je bent te gast in iemands bedrijf. Doe dus voorzichtig en kom nergens aan. Er is een redelijk grote parkeerplaats met een Dixie en een betonnen trap om te water te gaan.