fbpx

Verder ontwikkelen als duiker? Volg de NOB 3* specialisaties!

Specialisaties NOB 3* Duiker

Sub Marine Stars biedt specialisaties aan voor duikers die zich verder willen ontwikkelen. Sommige specialisaties worden in regelmaat aangeboden. Andere specialisaties moeten daarnaast op verzoek worden aangevraagd bij de duikcoördinator. Vraag daarom naar de mogelijkheden.

1). Decompressieduiken

Duiken op de Noordzee is één van de ultieme duikmogelijkheden in Nederland. Zo zijn onderwater veel wrakken uit wereldoorlogen. En bestaat er ook een flinke verzameling recent gezonken schepen. Kortom,  een waar paradijs voor wrakduikers. Veel van deze wrakken liggen op een diepte van rond of voorbij de 30 meter. Flink diep dus! Duiken met decompressiestops is een goede mogelijkheid om langer van deze wrakken te genieten. Om vervolgens dieper te kunnen duiken.

Wat is decompressieduiken?

Tijdens een duik naar 30 meter zit je met of zonder nitrox al snel aan je nultijd. Het kan dus zijn dat je bij een wrak bent aangekomen. En dat je het laatste stuk net niet kunt bekijken. Andere duikers kunnen dat wel. Dat komt doordat zij voorbij hun nultijden duiken. En vervolgens decompressiestops moeten inlassen. Je moet daarom goed weten wat je doet. Daarentegen vergroot decompressiestops de mogelijkheden op de Noordzee en in het buitenland. Je kunt langer duiken en daarmee dus meer zien.

Wat ga ik leren?

Tijdens deze specialisatie leer je zelfstandig een decompressieduik voor te bereiden en uit te voeren. Ook leer je hoe je een zorgvuldige duikplanning maakt. Je leert hoe je volgens deze planning duikt. Oefen je met een decoboei. En ga je aan de slag met het maken van luchtberekeningen. Dat is erg belangrijk, omdat uit ongevallenregistraties blijkt dat het goed kunnen maken van luchtberekeningen van essentieel belang is. Veel duikongevallen – met name decompressieongevallen – zijn het gevolg van een tekort aan lucht. Je kunt natuurlijk goed uitrekenen hoelang je een duik kan maken. En daarmee weet je hoe lang je je stops moet maken. Maar als je geen lucht meer hebt moet je toch echt naar boven.

Cursusprogramma

Tijdens deze specialisatie maak je in twee dagen vier duiken die je volgens een duikplan uitvoert. Het theoretisch gedeelte van deze specialisatie bestaat uit circa één dag. Voor het praktisch gedeelte geldt dat de gekozen duikplaats niet-stromend water is, met een zicht van minimaal 5 meter.

Om deze specialisatie te volgen:

  • Heb je minimaal je 3*-duikbrevet (of Advanced Open Water Diver met ervaring in Nederlands getijdenwater).
  • Beschik je over een geldige medische keuring.
  • Ben je lid van de NOB.
  • Beschik je over je eigen duikset.
  • Adviseren wij te beschikken over je eigen vervoer.

2). Nitrox Gevorderd

Wil jij langer onder water blijven? Dan is duiken met verrijkte luchtmengsels en decogassen wellicht iets voor jou! Op deze manier kun je nog langer genieten van het mooie onderwaterleven.

Wat ga ik leren?

In deze cursus leer je je duik te pallen met EAD, UPTD, OCA. Daarnaast ga je aan de slag met de configuratie van je duikuitrusting. En leer je een aantal vaardigheden die je tijdens een duik nodig hebt. Zo kun je na deze specialisatie bijvoorbeeld zelf je kranen dichtdraaien. En leer ook je duik veilig te beëindigen. Het is daarnaast ook belangrijk dat je weet hoe je jouw extra fles met decogas onder water op je lichaam kunt verplaatsen. Ook ga je oefenen met het wisselen van je ene ademgas naar je andere ademgas. En kun je na deze specialisatie jouw decompressieduik plannen met de duiktabel en GAP software. Ten slotte leer je ook hoe je je apparatuur (die met hogere percentages zuurstof in aanraking komt) schoon houdt.

Cursusprogramma

Deze specialisatie bestaat uit een aantal sessies, waarin de theorie wordt behandeld. Namelijk uit een zwembadduik en vier buitenwaterduiken.

Om deze specialisatie te volgen moet je aan het onderstaande voldoen.

  • Heb je minimaal je 3*-duikbrevet (of Advanced Open Water Diver met ervaring in Nederlands getijdenwater).
  • Duik je al met nitrox.
  • Heb je de specialisatie decompressieduiken gevolgd.
  • Beschik je over een geldige medische keuring.
  • Ben je lid van de NOB.

3). Grotduiktechnieken Open Water

Grotten hebben van oudsher een onweerstaanbare aantrekkingskracht op mensen. Blijkbaar zijn we heel benieuwd wat zich in die donkere ruimten onder de grond bevindt! Herkenbaar? Maak dan via deze specialisatie kennis met de basisbeginselen van het grotduiken!

Wat ga ik leren?

Tijdens deze specialisatie leer je de kennis en vaardigheden om grotduiktechnieken toe te passen in het open water. Je maakt kennis met de materialen die gebruikt worden. En je leert ook waar je op moet letten tijdens het maken van een grotduik. Na het volgen van deze specialisatie ben je klaar om een volledig grotduikopleiding bij een andere duikorganisatie te volgen. Deze specialisatie dient dus als introductie van de technieken.

Cursusprogramma

Deze specialisatie bestaat voor een grootste deel uit praktijkoefeningen. Je maakt dan ook vier duiken die meestal op vier verschillende dagen zijn. Voorafgaand aan de duik leer je de vaardigheden tijdens een theoretische instructie, waarna je dit in de praktijk gaat oefenen.

Om deze specialisatie te volgen:

  • Heb je minimaal je 3*-duikbrevet (of Advanced Open Water Diver met ervaring in Nederlands getijdenwater).
  • Beschik je over een geldige medische keuring.
  • Ben je lid van de NOB.
  • Beschik je over je eigen duikset.
  • Adviseren wij te beschikken over je eigen vervoer.
error: U kunt geen foto\'s downloaden