fbpx

NOB 1* – De Startende Duiker

Bij het duiken denk je al snel aan tropische stranden. Maar dat hoeft natuurlijk niet! Ook in Nederland kun je heel goed je duikbrevet halen. Namelijk het NOB 1* brevet. Het is een gevarieerde opleiding die je laat kennismaken met de onderwaterwereld. Zo is het spannend en ontspannend tegelijk. Elke duik is weer een avontuur. En het is ook nog eens dichtbij huis.

Opleiding duiken voor beginners

NOB 1* brevet is de eerste duikopleiding die je kan volgen. Een deskundige duikinstructeur begeleidt je naar de onderwaterwereld. Waarna je stap voor stap wordt begeleid in het zelfstandig vaardig duiken onderwater. Je hoeft je nog geen zorgen te maken voor alternatieve duiken als duiken in grote stromingen of nachtduiken. Dit bewaren we namelijk voor de NOB 2* opleiding.

De focus voor deze opleiding ligt op het vaardigduiken. Hoe zien wie dit voor ons? Onze opleidingen hebben een duur van één jaar. Van september tot april oefen je in het binnenbad. Daarna oefenen we van april tot september in het buitenwater.

Doel opleiding

De NOB 1* duiker in opleiding wordt zodanig opgeleid zodat jij zelfstandig duiken kan maken. Dit kan tot een maximale diepte van 20 meter. Met onder gelijke of lichtere omstandigheden dan waarin de duiker is opgeleid. Mits de duiker binnen de nultijden blijft.

Begeleiding binnenseizoen conditietraining

Elke dinsdagavond staat een duikinstructeur klaar om jou voor te bereiden. Je word getraind zodat je fit bent voor het buitenseizoen. Zo staat om de week een conditietraining of een training met perslucht gepland.

De conditietraining zorgt ervoor dat de duiker fit is en blijft. Met een betere conditie duik je over het algemeen veiliger. Zo ga je zuiniger met je perslucht om en dat zorgt voor meer ontspanning onderwater. Aan de onderstaande onderdelen wordt gewerkt.

  • Zwemvermogen
  • Totale longinhoud.
  • Samenwerken onderwater.
  • Algehele conditie.

Begeleiding binnenseizoen training met perslucht

De persluchttrainingen in het binnenwater zorgen ervoor dat je ervaring hebt opgedaan in volledig helder water. Zo is het gemakkelijker om in het buitenwater de oefeningen uit te voeren. En kan je vervolgens genieten van je buitenduik. De onderstaande onderdelen komen aan bod.

  • Het zelfstandig opbouwen van de persluchtset.
  • Het controleren van duikmateriaal. Zowel van jezelf als van de buddy.
  • Het behouden van een basistrim / vinwippen.
  • Handsignalen onderwater / klaren onderwater / terugvinden van de automaat.
  • Gecontroleerde afdaling maken / delen van lucht / reddingsopstijging.
  • Kramp verhelpen.

Theorie

Het binnenseizoen bestaat uit zes theorielessen waarna een theorietoets volgt. De theorie sluit aan op de praktijklessen.

Begeleiding buitenseizoen

Elke zondagochtend kan je deelnemen aan een duik. Samen met je instructeur maak je een keuze in welke les je je gaat verdiepen. Vervolgens moet je aan de duikinstructeur laten zien dat je de benodigde kwaliteiten beheerst. En deze staan voor jou elke zondag paraat om jou te begeleiden. Minimaal zeven oefenduiken moet je hebben gemaakt om je brevet te behalen. De duiken die je maakt in het kader van je opleiding tellen mee. Daarnaast moet je al je programmaonderdelen behandeld hebben.

Voorwaarden om de duikcursus te volgen.

  • Je hebt minimaal een leeftijd hebben van 14 jaar.
  • Je beschikt over een geldige medische keuring.
  • Je bent lid van de Nederlandse Onderwater Bond.
  • Je bent bereid om op termijn je eigen duikset aan te schaffen.
  • We raden je aan om te beschikken over eigen vervoer.

Ben je lid van Sub Marine Stars? Dan ben je ook lid van de Nederlandse Onderwater Bond. Je ontvangt 6 x per jaar de magazine van het NOB.

Duikmateriaal

De vereniging biedt je de ruimte om te kijken of de duiksport en de vereniging bij je past. Zo staat het je vrij om je duikset rustig uit te zoeken en zo word je niet gemoeid met onnodige hoge kosten. Daarom kan je bij je eerste jaar bij Sub Marine Stars gebruikmaken van een duikfles, perslucht, automatenset en trimvest. Zie hieronder wat wij voorstellen, hoe je je set moet opbouwen.

Voor het binnenseizoen 1e jaar
Een loodgordel, 5 % lood aan lichaamsgewicht, snorkel, duikbril, binnenvinnen.

Voor het buitenseizoen 1e jaar
Duikpak met kap, shorty, handschoenen, 15 % lood aan lichaamsgewicht, buitenvinnen, duikschoenen, duikcomputer, kompas, duikmes, duiklamp.

Voor het buitenseizoen 2e jaar
Duikfles, automatenset, trimvest.

Praat eerst met onze leden voordat je enthousiast je set bij elkaar koopt. Alles nieuw kopen kan, maar hoeft niet. Veel is tweedehands te koop of kan je zelf lenen.

Internationaal erkend

Waar je ook ter wereld duikt, jouw NOB-brevet is overal geldig. De internationale benaming voor het NOB 1*-brevet is Open Water Diver. Handig als je ook in het buitenland wil gaan duiken.

Verder leren?

Na het behalen van je 1*-duikbrevet kun je je verder verdiepen in de duiksport door het volgen van de 2*-duikopleiding of één van de volgende specialties.

  • Droogpak duiken.
  • Onderwaterfotografie basis.
  • Onderwaterbiologie.
  • Nitrox basis.
  • Introductie Onderwaterarcheologie.

Bron: www.nob.nl.

error: U kunt geen foto\'s downloaden